Yeşil Çayın Faydaları - Farklı Tarifler | Wellpoint

Yeşil Çayın Faydaları - Farklı Tarifler

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI – FARKLI TARİFLER

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan yeşil çayın popülaritesi son yıllarda artmış olsa da tarihi çok eski çağlara kadar uzanıyor. Peki ya hem ruhsal hem fiziksel sağlık üzerindeki olumlu etkileri araştırmalarla kanıtlanan yeşil çayın faydaları neler?

Çin tıbbında rahatlatıcı olarak kullanılan yeşil çay, günde 4 - 5 bardak tüketildiğinde kolestrolü düşürerek kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı oluyor.

Pek çok farklı kanser türünün gelişmesini önleyebilecek derecede antioksidan içeriyor.

Yeşil çayı benzersiz kılan teanin, yeşil çayda bulunan kafeinin vücuda eşit ve yavaşça dağılmasını sağlayarak zindelik veriyor. Fakat çay, kahve vb. kafein yüklü diğer içecekler gibi vücutta rahatsızlık yaratmıyor. 

Öğrenme üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra kaygı bozukluğu ve depresyon gibi ruhsal hastalıklarla savaşmak için de mükemmel bir destek olmak özelliği taşıyor.

Vücuttaki şeker oranını düzenlenme özelliğiyle diyabet hastalarına önerilen yeşil çayın cildi güzelleştiren etkisinden faydalanmak isteyenler evde bazı tarifler uygulayarak kendi cilt ürünlerini hazırlayabiliyor.

Bu mucize bitkiye dair en sık sorulan diğer bir soru ise: “Yeşil çay zayıflatır mı?”

Pek çok uzman yeşil çayda bulunan kafein ve kateşinin metabolizmayı hızlandırdığını, polifenolik bileşenlerin ise yağ yakımı gerçekleştirdiğini ve bu yolla zayıflamayı sağladığını kabul ediyor. İçeriğinde bulunan Epigallokateşin Gallat bağırsaklarda yağ ve kolestrolün emilmesini yavaşlatıyor. Tüm bu benzersiz özellikleriyle yeşil çay, sağlığını ve gençliğini korumak isteyen herkesin dostu olarak popülaritesini korumaya devam ediyor.

YEŞİL ÇAYLI FARKLI TARİFLER

  1. YEŞİL ÇAYLI LİMON BAHÇESİ

Malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 poşet yeşil çay
  • 1/2 su bardağı kaynamış su
  • 1/4 su bardağı limon suyu
  • 3/4 su bardağı soğuk su
  • Limon
  • Buz
  • Nane

Hazırlanışı:

Sıcak yaz günlerini sağlıkla serinleten yeşil çaylı limonatayı hazırlamak için kaynamış suya yeşil çay ve şeker ekleyerek 3 dakika kadar demleyin. Ardından yeşil çay yapraklarını sudan alarak limon suyunu ve soğuk suyu ekleyin. İçine buz, nane ve dilimli limonlar atarak içeceğinizi hazır hale getirin. Bu tarifte şeker yerine bal da kullanabilirsiniz.

  1. YEŞİL ÇAYLI VE AVOKADOLU ATOM

Malzemeler:

  • 1 muz
  • 1 çorba kaşığı yeşil çay
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 avokado

Hazırlanışı:

Enerji ve vitamin deposu olan yeşil çaylı ve avokadolu içeceğinizi hazırlamak için kaynamış suyun içine yeşil çayı ekleyerek yarım saat bekletin. Mikserde püre haline getirdiğiniz avokado ve muzu süzdüğünüz yeşil çaylı suya ekleyin. Homojen bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. Bu tarif ile vücudunuza alacağınız güçlü antioksidan, aminoasit ve proteinlerden maksimum düzeyde faydalanmak için hazırladığınınz içeceği kahvaltıdan önce tüketmeniz önerilir.

  1. YEŞİL YEŞİL KURABİYE

Malzemeler:

  • 75g tereyağı
  • 55g esmer toz şeker
  • 1 yemek kaşığı yeşil çay yaprağı
  • 1 yumurta
  • 100g tam buğday unu

Hazırlanışı:

Tereyağı ve toz şekeri kıvam alıncaya kadar çırpın. Farklı bir kapta çırptığınız yumurta ve unu üzerine ekleyin. Karışımı hamur haline getirirken yeşil çay yapraklarını da ekleyin. Ardından hamuru yarım saat dolapta bekletin. Soğuyan hamuru ince ince dilimleyerek yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirdikten sonra 190 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek sağlık dostu kurabiyenizi servis edebilirsiniz.

  1. İNGİLTERE ÇAYI

Malzemeler:

  • 1 bardak süt
  • 1 tutam yeşil çay

Hazırlanışı:

Kaynamış sütün içine yeşil çayı ekleyerek kıvamı koyulaşıncaya kadar demleyin. Yaklaşık 15 dakikalık demleme ile tarifiniz hazır olacaktır. İngiltere’de sıklıkla uygulanan bu tarif günde 2 bardak (maksimum) tüketildiğinde kilo verme üzerinde çok güçlü bir etkiye sahip. Vücuttaki zehirli maddelerin atılmasına da yardımcı oluyor. Güçlü etkisi sebebiyle, laktoz toleransına, böbrek hastalıklarına ve kronik hastalıklara sahip olan hastaların bu tarifi denemeden önce mutlaka doktoruna danışması öneriliyor.

  1. YEŞİL ÇAYLI PUF KEK

Malzemeler:

  • 1 su bardağı un
  • 15g toz halinde yeşil çay
  • 3 yumurta
  • 1/3 su bardağı pudra şekeri
  • 1/3 su bardağı aduki fasulyesi şekerlemesi
  • 5 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • Krem şanti

Hazırlanışı:

Sıcak suyun içine yerleştirilen bir kasede şeker ve yumurta koyulaşıncaya kadar çırpın. Başka bir kapta hazırlamış olduğunuz yeşil çay, un ve kabartma tozu karışımını şeker ve yumurtanınn olduğu kaba ekleyin. Ardından şekerlemeyi ve eritilmiş tereyağını da ekleyerek kıvam alıncaya kadar karıştırın. Karışımı yağlı kağıtla kaplanmış kek kalıbına aldıktan sonra 180 derecede yaklaşık 40 dakika pişirin. Yeşil çaylı puf kekiniz hazır!

Afiyet olsun!